Ikkuna- ja ovihuolto takaa asumismukavuuden

X Takaisin blogiin

IKKUNOIDEN JA OVIEN KUNTO VAIKUTTAA KODIN ARVOON JA ASUMISMUKAVUUTEEN

Ikkuna- ja ovihuolto

Ikkunoiden ja ovien toimivuus saattaa huonontua ajan mittaan, mikä aiheuttaa monenlaista haittaa.

Vedon tunne, heikentynyt äänieristävyys, huonosti sulkeutuvat ikkunat ja ovet sekä jäykät ja toimimattomat mekanismit ovat tyypillisiä huollon puutteesta aiheutuvia ongelmia. Niihin ei tarvitse tottua eikä tyytyä. Ammattilaisen silmin katsottuna ovista ja ikkunoista löytyy säätämistä ja huoltamista, mikä maksaa itsensä takaisin turvallisuutena, taloudellisuutena ja asumismukavuutena.

Vaikka asuntojen ikkunat ja ovet ovat nykyisin lujaa tekoa, ne vaativat säännöllistä huoltoa toimiakseen pitkään ja oikein. Hyvin huollettuna ne auttavat säilyttämään asunnon arvoa, säästävät suuremmilta remonteilta ja varmistavat talon ilmanvaihdon moitteettoman toiminnan. Koti tuntuu enemmän kodilta, kun ikkunoita ja ovia on helppo käyttää, äänet ja pöly pysyvät ulkopuolella, vedon tunne vähenee ja ilmanvaihto toimii oikein.

Nykyaikaiset puu-alumiinirakenteiset ikkunat ovat pitkäikäisiä, mutta niiden mekanismit vaativat huoltoa ja rikkinäisten osien vaihtoa.

Ajan mittaan kovettuvat tiivisteet ja käyntivälyksen muutokset aiheuttavat ilmavuotoja ja energiahukkaa. Jumittavat ikkunat taas voivat olla vaikeita käyttää etenkin ikäihmisille.
Ikkunat ovat useissa rakennuksissa osa ilmanvaihtoa, minkä takia karmiventtiilien suodattimet täytyy vaihtaa säännöllisesti, yleensä 1-2 kertaa vuodessa. Esimerkiksi astmaatikoille on tärkeää, ettei epäpuhtauksia pääse liikaa sisäilmaan.

Ikkunoiden tarkastus ja huolto ovat myös turvallisuustekoja.

Esimerkiksi tuuletusikkunoiden aukipitolaitteen kunnon tarkastaminen on tärkeää lasten turvallisuuden kannalta. Hätäpoistumisikkunoiden toiminnan tarkastaminen ja suurempien ikkunapuitteiden turvallisen avaamisen varmistaminen kuuluvat myös tarkastukseen. Tällöin ikkunoiden avaaminen on turvallista esim. ikkunapesujen yhteydessä.

Ovet alkavat yleensä vuosien myötä ”roikkumaan” ja voivat laahata kynnykseen. Ovien käyntivälysten säätö suoristaa ovet ja ehkäisee ilmavuodot. Samoin kuin ikkunoissa, myös ovissa tiivisteiden ominaisuudet heikkenevät ajan mittaan. Ovien mekanismien toiminnan tarkastaminen on tärkeää niiden moitteettoman toiminnan kannalta. Pitkäsulkijat ja mekanismit vaativat jokavuotisen voitelun toimiakseen kunnolla.