Ammattilaisen 6 vinkkiä parvekelasien hankintaan ja hoitoon

X Takaisin blogiin


Parvekelasituksen hankkiminen on sijoitus omaan elämänlaatuun ja omaisuuteen.

Parvekkeiden ja terassien lasittamisesta saatavia hyötyjä voisi luetella vaikka kuinka pitkään, mutta lyhyesti sanottuna lasitettu parveke on kuin raikas lisähuone asuntoon – panoraamanäkymällä.  

Lasitus jatkaa terassikautta molemmista päistä, pitää pölyn, tuulen, vedon ja melun vähempänä ja tuo huikeasti lisää käyttömahdollisuuksia parvekkeille ja terasseille. Lisäksi parvekelasitus säästää energiaa, kun tuuli ei pääse koettelemaan ikkunoiden ja ovien tiiviyttä.

Jokainen lasitettu ja parveke ja terassi on käyttäjänsä näköinen. Lasituksen suojissa saattaa olla ruokailuryhmä, lepotuoli, leikkinurkkaus tai kissan ulkoilupaikka, toisilla spinningpyörä tai jumppamatto. Viherpeukalot taas iloitsevat siitä, kun kevätkukat puhkeavat loistoonsa aiempaa aikaisemmin ja parvekeviljelmä tuottaa satoa. Parvekelasitus blokkaa myös auringon uv-säteilyn, minkä ansiosta kalusteet, muut esineet ja rakennuksen julkisivut eivät ota patinaa pintaansa yhtä helposti kuin suorassa auringossa. Lisäksi lasitettu parveke on turvallisempi lapsille ja lemmikeille. Sulkumekanismeihin on saatavissa lapsilukkoja.

Lasitetun parvekkeen mukavuuden voi viedä halutessaan todella pitkälle. Lasien välit voi vielä halutessaan tiivistää siihen suunnitellulla lasinvälitiivisteellä, mikä estää vähäisenkin veden, lumen ja pölyn pääsyn parvekkeelle. Lisäksi laadukas terassimatto on jalkojen alla aina lämmin ja kuiva. Terassilämmittimen avulla terassikausi jatkuu todella pitkään ja kesällä voi suojautua auringon paahteelta ja katseilta parvekekaihtimilla.

Parvekelasien hankkiminen on sinällään yksinkertainen juttu: valitset lasit ja ammattilainen käy ottamassa mitat ja asentaa lasituksen paikoilleen. Silti muutamia seikkoja kannattaa ottaa huomioon parvekelasien ostamisessa ja asentamisessa. 


Ammattilaisen vinkit parvekelasien hankintaan ja hoitoon

1. Varmassa vara parempi
Yleiset ja hyviksi havaitut parvekelasimerkit on koeteltu Suomen olosuhteissa kestäviksi. Yleensä näitä tuotteita on kehitetty pitkään ja niihin saa helposti varaosia, mikä nopeuttaa huoltamista.  

2. Yksinkertainen on kaunista
Parvekelaseja on monenlaisia, esimerkiksi saranoilla aukeavia ja erilaisilla liukukiskoilla ja lukitusmekanismeilla varustettuja malleja. Varmin ratkaisu on hankkia mahdollisimman yksinkertaisella ja toimintavarmalla mekanismilla varustettu parvekelasitus.

3. Anna ammattilaisen asentaa ja huoltaa parvekelasit
Kokeneet parvekelasien asentajat osaavat kiinnittää parvekelasituksen tukevasti erilaisiin pintoihin ja asennuksella on myös takuu. Lisäksi ammattilaisen mittaamat lasit sopivat varmasti paikoilleen. 

4. Huollata lasitus säännöllisesti
Parvekelasit on huollettava viiden vuoden välein niiden toiminnan ja turvallisuuden varmistamiseksi. Huonosti toimivia parvekelaseja ei tarvitse lähteä välttämättä uusimaan, sillä parvekelasit saa useimmiten huoltamalla täysin kuntoon. Usein huoltaja tietää konstit, joilla esimerkiksi jumittava lasi alkaa toimia kuin uusi. Lue lisää parvekelasien huollosta.

5. Pese varovasti
Monet parvekelasit kuten seinää vasten kääntyvät lasit saa pestyä yksi kerrallaan ja molemmilta puolin parvekkeella seisten. Pesussa voi käyttää normaaleja kodin pesuaineita. Liian tehokkaita pesuaineita tulee välttää, yleensä parvekelasien käyttöohjeessa on ohjeet puhtaanapidosta. Myös liukukiskot on syytä pitää puhtaana roskista ja pölystä. 

Mikäli parvekelasien pesu vaatii kurottelua tai tuntuu vähänkään epävarmalta, kannattaa jättää se siivousfirman tehtäväksi.

6. Ota kaikki hyöty irti lasitetusta parvekkeesta
Sen käyttötarkoitus saattaa muotoutua vasta lasituksen asentamisen jälkeen, mutta ei huolta. Jälkeenpäinkin voi hankkia esimerkiksi terassimaton, lisätiivistystä lasien väleihin tai lasin ja seinän väliin, terassilämmittimen tai parvekekaihtimet suojaamaan auringolta.